【教學點滴】- 乳豬飯


有一位家長和我分享仔仔的趣事,我也想和大家分享。

媽媽帶仔仔到餐廳吃午餐。

媽媽:不如今日試下食乳豬飯呀,趣卜卜,好好食! 仔仔:好呀! 媽媽:咁你自己同姐姐講要一個乳豬飯。 仔仔:姐姐,唔該我想要一個乳豬飯。 餐廳姐姐:乳豬飯賣晒啦。 仔仔:(超級無敵勁大聲) 吓!無得食乳豬飯!我好sad呀! 餐廳姐姐:(嚇親) 得得得!我幫你睇下仲有無!...... 真係無啦! 仔仔:(超級無敵勁大聲) 無得食乳豬飯!我好sad呀!咁我要叉燒飯啦!

第二天媽媽再帶仔仔到同一餐廳吃午餐。

餐廳姐姐一見到仔仔就記起他說:今日有乳豬飯啦! 仔仔:好開心呀!今日有得食!I feel happy! 仔仔津津有味的吃他的乳豬飯!

這媽媽真好,因為她鼓勵小朋友嘗試不同的事物 (啟發),又教導他表達自己的情緒 (表達),雖然第一次沒有吃到乳豬飯,但會再製造機會給他嘗試 (耐心)。

從生活中學習是很重要的,這樣的學習來得比較自然及有效,所以家長和小朋友一起的時候盡量「少一點手機,多一點互動」,你會發現更多。

#特殊教育培訓 #融合教育 #特殊學校 #train the trainer #讀寫障礙 #自閉症 #行為分析 #特殊教育講座 #dyslexia #autism #Special educational needs #behavioral training #SEN #教仔 #music stimulation #ViennaHacademy #ABA

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2020 by Vienna Hacademy Children Development Training Centre

  • YouTube
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon